úterý 8. dubna 2014

Návrat Trůnů, epizoda 31.

Seriál Hra o trůny se vrátil na televizní obrazovky se svou čtvrtou sérií. Nám končí desetiměsíční čekání a začíná to pravé jaro, na které jsme zvyklí už nějaký ten rok. Včera u nás v ČR proběhla premiéra prvního dílu a stanice HBO na svých stránkách a na svém youtube kanálu umožnila divákům shlédnout první díl zdarma. Jde o zajímavý krok, ovšem vyvstává otázka, zda bude další díly možné sledovat zadarmo, či za příplatek.

První epizoda čtvrté série začíná shrnutím děje z předchozích dílů, ale pak se již vrháme do nových událostí. Na začátku lze vidět Tywina Lannistera, jak nechává roztavit meč. Meč se jmenuje Led a je to ten samý meč, kterým na začátku celé Hry o trůny Ned Stark setne hlavu sběhu z Noční hlídky. Ironií je, že tím samým mečem přijde o hlavu on sám rukou Ilyna Payna. Tywin vždy toužil mít ve svém rodu meč z Valyrijské oceli a proto nový meč předává svému synovi Jaimemu. Ten ovšem záhy odmítá své následnické právo, protože jediné po čem touží, je jeho sestra. Je to ale charakter, ten náš Jaime :) Druhý meč ukutý ze zbytku oceli zatím nevidíme, ale brzy se nám na scéně taky objeví. 


V další scéně přichází na řadu Tyrion. Ten je vyslán k uvítání rodu Martellů. Martellové jsou nové figurky ve Hře o trůny. Jelikož se rody Lannisterů a Martellů nemají moc v lásce, je poslán jako uvítací výbor právě Tyrion. Tywin mu jeho trpasličí vzhled dává pořádně sežrat. Následně se seznámíme i s princem Oberynem a jeho milenkou Ellariou. Oberyn vysvětluje, proč přijel do Králova přístaviště. Jde mu o pomstu za svou mrtvou sestru na Sandoru Cleganovi, zvaném Hora. Tyrion se následně vidí se svou chotí Sansou, která trpí žalem za mrtvého bratra a matku. A i když by jí Tyrion rád pomohl - je to přece trpaslík se srdcem na pravém místě - ona ho odmítá. Jo být Lannister není vždy výhoda. 

Sansa potkává v Božím háji rytíře z první série, kterému před Joffreym zachránila život. Je z něj opilec, ale cítí vůči Sanse dluh. Co se z toho vyvine, uvidíme v dalších dílech. Poprvé v nové sérii také vidíme Daenerys s jejími draky. Ti od minulého roku povyrostli a začínají být neposlušní, což jí jako vždy připomíná její věrný rytíř Jorah. Znovu se objevuje s Daenerys také Daario Naharis, kterého ztvárňuje jiný herec než v minulé sérii a snaží se Matce draků dostat pod sukni :)


Na severu potkáváme Tormunda a Ygritte, kteří plánují útok na Černý hrad. Zatímco čekají na signál od Manceho, přichází za nimi dalším kmen divokých. Thenové, známí svou lidožravou povahou. Jon Sníh zatím přichází v Černém hradu před komisi, aby se zodpovídal z porušení přísahy a zabití Qhorina Půlrukého. V radě sedí uprostřed ser Alliser Thorne, v první sérii si nepadli s Johnem do oka. Po jeho levici sedí mistr Aemon. A po pravici Janos Slynt. Je to ten samý človíček, který v první sérii velel Městské hlídce v Králově přístavišti a podrazil Neda Starka. I díky němu byl Ned popraven. Následně ho Tyrion, jako pobočník krále, poslal do Noční hlídky.


V závěru první epizody potkáváme Aryu a Ohaře. Ti přijíždí k hospodě, kde čirou náhodou Arya zahlédne Pollivera. Jednoho z těch pravých sviňáků, kteří ji a její přátele odvedli na Harrenov. Ten samý muž jí ukradl Jehlu a zabil jejího kamaráda. Po krátké přátelské rozmluvě následuje ostřejší výměna názorů s jednou z nechutných scén, kdy Ohař napichuje hlavu jednoho z předáků Pollivera na dýku. Docela hnus, velebnosti. Následně Arya přichází se svou pomstou, bere si Jehlu a končí život Pollivera

V prvním díle jsme neviděli spoustu dalších postav. Rudá žena, Stannis a jeho Cibulový rytíř. Malíček a Varys. Mance a jeho divocí. Nicméně jejich chvíle teprve přijde. Máme se na co těšit.


Díky za korekci Starému teplákovi.

2 komentáře:

  1. Ako ja chcem piatu sériu! :) Neviem sa dočkať, keďže knihy sa mi zatiaľ do rúk nedostali, vôbec nemám poňatia o čo pôjde, môžem len hádať. Nevyhľadávam ani trailery, nič, chcem sa nechať prekvapiť...

    (Viallen z All dreams are real- http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už moc času do páté nezbývá. Já knihy doma mám, ale zatím jsem jen v části Hostiny pro vrány, takže prakticky čtu děj odehrávající se ve čtvrté sérii. Nechám se překvapit co bude dál :) Každopádně knihy stojí za to, krásně dokreslují příběh ze seriálu.

      Vymazat