čtvrtek 17. dubna 2014

NHL - před play off

Před pár dny skončila základní část NHL a včera začala ta zajímavější část - play off. Do vyřazovací části NHL postoupily jak San Jose, tak i Philadelphia Flyers.

Ve východní konferenci se před sezónou očekával jasný postup do play off pro celky Bostonu a Pittsburghu. Tyto dva týmy potvrdily předpoklady a ve vyřazovací části nechybí. Dres Bostonu obléká David Krejčí, který po základní části skončil na prvním místě v tabulce +/- a po loňském vítězství v produktivitě, je to pro něj další úspěch. Boston také vybojoval nejvíce bodů ze všech týmů NHL.


Do vyřazovací části se bohužel neprobojovaly týmy New Jersey a Ottawy Senators. Nicméně Philadelphia se do play off dostala, a tam ji čeká tým New York Rangers. Dalšími týmy ve východní konferenci jsou Montreal hrající proti Tampě Bay, Columbus soupeřící s Pittsburghem a Boston změří síly s Detroitem, od kterého se to před sezónou čekalo mnohem víc. Ale play off je jiná soutěž, tak možná Detroit ukáže svou sílu a zkušenost právě v těchto zápasech.

Bodování Letců z Philadelphie ovládl po základní části kapitán Claude Giroux s 86 body v 82 zápasech. Druhý skončil náš Kuba Voráček s 62 body v 82 zápasech, což je skvělá vizitka pro českého útočníka. Mezi obránci dosáhl nejvíce bodů Mark Streit. 44 bodů z 82 dvou zápasů je taktéž skvělé číslo. Letci patřili v základní části k týmům s nejnebezpečnějšími přesilovými hrami. Je otázka, jak se jim bude dařit proti lépe bránícímu týmu Rangers, který má navíc v bráně skvělého gólmana Henrika Lundqvista. Dnes v noci začíná jejich série prvním zápasem.


Západní konferenci vyhrál Anaheim. Od Anaheimu se postup očekával. V letošním play off se budou Kačeři snažit odčinit loňské zaváhání. Dalším postupujícím je Colorado, které mě hodně překvapilo svými výsledky. Bude zajímavé sledovat jak si tým povede v play off. Postup si vysloužil i tým St.Louis a stejně tak San Jose, které hraje nádherný hokej a doufám, že se dostane hodně daleko. Chicago a Los Angeles. Dva týmy, od kterých se čekal před sezónou jasný postup. Oba jsou ve vyřazovací části, i když nedosáhli takových výsledků, jako v předchozích ročnících. Posledními dvěma týmy, kterým se podařilo postoupit, jsou Minnesota a Dallas. Postup Dallasu je pro mě velkým překvapením.


Žraloci ze San Jose se utkají  v prvním kole s Los Angeles. Bude to velký boj dvou typově naprosto odlišných týmů. Útočně laděného San Jose a defenzivně laděného Los Angeles. V základní části se v dresu Žraloků nejvíce činili Joe Pavelski se 79 body, kapitán Joe Thornton se 76 body a Patrick Marleau se 70 body. V brance dostával více příležitostí finský brankář Anti Niemi s průměrem 2,39 branky na zápas. Pravdou je, že v poslední době jeho forma není obdivuhodná, a tak je otázkou jestli nenastoupí v bráně Alex Stalock. Každopádně Los Angeles má více síly v obraně než v útoku. Série to bude určitě zajímavá a já věřím, že San Jose půjde dál. V posledních kolech se začíná v dresu Žraloků dařit Martinu Havlátovi a z marodky se vrátil Tomáš Hertl. Obzvlášť pro mladého českého útočníka je tahle série speciální. Zranění, které ho vyřadilo ze sestavy pro OH v Soči a také v boji o nejlepšího nováčka NHL, mu způsobil kapitán Los Angeles Dustin Brown. Sám Tomáš řekl, že je série pro něho osobní záležitostí. Snad se mu dostane odplaty a Los Angeles bude vyřazeno :)

Play off startuje a s ním i ta pravá NHL!

Žádné komentáře:

Okomentovat